La ruta de l’independentisme CAT/CAS
Por Pep Castello
Voleu dir que l’independentisme català no ha equivocat la ruta? En comptes d’anar cap a l’esquerra a buscar la major part del poble ha girat cap a la dreta, on només hi ha la minoria acomodada. És bo aquest camí? A on ens porta?
Por Pep Castelló
Qui té experiència d’anar per la muntanya sap que de vegades les dreceres poden ser ingrates i fins i tot perilloses. I també sap que qui busqui companyia per fer alguna expedició complicada ha de parar compte perquè no tothom és bon company de viatge. Tant més prudent cal ser quan més perillosa sigui l’escomesa, perquè no fos que quan menys ens ho esperéssim ens traís, com traeixen els falsos guies als emigrants que després de creuar la frontera de Mèxic amb EEUU els abandonen en el desert o els porten a on ells no volen anar.
Això ens ve al cap pensant què fa l’ERC en aquesta aventura patriòtica que s’ha embarcat. No només s’ha ajuntat amb la dreta catalana, traint la primera idea del seu nom, ESQUERRA, sinó que s’ha posat de ple a les seves mans i s’ha obligat a seguir dòcilment el full de ruta que li han marcat. A on la faran anar? A quina part del poble català representarà d’ara endavant? Qui que estigui d’acord amb la política antisocial de CDC preferirà fer costat al criat en comptes de fer-n’hi a l’amo?
D’altra banda hi ha molts motius per no creure que el camí triat per CDC ens porti cap a la independència. Un camí de confrontació amb l’Estat espanyol que només sosté una minoria de la població de Catalunya està de bell antuvi condemnat a la derrota. Perquè vist fredament i amb ànim d’encarar la realitat, malgrat la molta propaganda feta pels mitjans d’informació catalans, aquell 9N en el qual van votar des dels menors d’edat (16 anys) fins a gent en l’últim tram de la seva vida, el desitjat SÍ SÍ no va superar el terç del cens electoral. I vist això, no és somniar truites imaginar que d’avui per demà els altres dos terços de població maltractada socialment s’empassaran que la culpa del maltractament la té el govern espanyol i que quan siguem independents lligarem els gossos amb llonganisses? No és més raonable pensar que aquesta massa de població perjudicada per un govern que es declara independentista acabi farta d’independentisme i aposti per alguna altra formació política menys patriòtica però més humana i atenta a les necessitats dels d’abaix?
També hi ha més consideracions a fer a l’hora de pensar si el camí triat per ERC és bo o si és dolent, com ara preguntar-nos quin és el vertader objectiu de CDC. És la independència de Catalunya el que de debò busca el partit de la burgesia catalana? En quin moment del passat, tant llunyà com recent, la dreta catalana ha estat per la independència? No serà més aviat que el que vol aquest partit de dretes sigui valer-se de l’afany independentista per sortir del clot on l’havien ficat les polítiques seguides en els últims períodes del seu govern? Si així fos, l’ERC no seria més que un paraigua que CDC podria descartar tan aviat com pari de ploure o el paraigua es tanqui. I quants dels seus votants li perdonaran aleshores a ERC que hagi estat fent aquest miserable paper?
Tota aquesta perspectiva negativa que hem exposat és la que tenim si prenem com a punt de mira l’ERC, però és obvi que canvia totalment si es mira des de CDC, perquè aleshores es torna positiva del tot. I no només per allò de «qui dia passa any empeny» (que també pot molt ben ser el principal motiu) sinó perquè dins del marc d’una UE com l’actual, l’aposta neoliberal té molt més futur que la dels independentismes, siguin del país que siguin. I cal no oblidar que qui porta el timó de la coalició és CDC, i que no tindrà cap mena d’escrúpol en desfer-se d’ERC en el moment que li convingui.
Però quina perspectiva tindrem de l’independentisme si en comptes d’enlairar-nos per les altes esferes mirem des d’arran de terra, que és on es troba i mira el poble català?
Els anys que segueixin al triomf de la llista única, si és que triomfa, seran de continuïtat de la política neoliberal que segueix l’actual govern convergent. Si fins ara la presència d’ERC no ha servit per aturar la voracitat de les dretes sobre la societat catalana, tampoc no cal esperar que serveixi per fer-ho a partir d’ara. Les condicions de vida de la gent no milloraran en absolut perquè el govern seguirà aplicant totes les mesures restrictives que li senyalarà el govern d’Espanya en funció del que manin des de Brussel•les. I si el mal ens ve de la UE i els líders de l’independentisme estan decidits a acceptar-lo, l’únic fonament seriós que li podria valer a l’independentisme davant la major part de la gent del poble seria el “dèficit fiscal”, perquè la suposada superioritat genètica que segons el professor Oriol Junqueras té el poble català sobre l’espanyol és un pensament tant dissortat que esgrimir-lo fóra una desgràcia gran per la convivència pacífica de tota la població catalana i en conseqüència pel mateix independentisme. I en el cas (poc probable però possible) que hi hagués un substancial canvi de forces en el govern espanyol i la política es tornés més humana, qui amb dos dits de seny apostaria per la confrontació que comporta l’actual independentisme?
Pensem que difícilment des del punt de vista del poble català de classe no privilegiada pot ser acceptable el rumb que porten CDC i ERC. A la gent que per ser catalana i ser de classe treballadora i filla de treballadors no propietaris (que és la major part del poble català tant d’abans com d’ara) ens ha tocat patir les polítiques agressives i classistes tant de l’Estat espanyol com de la burgesia catalana (que dit sigui de passada no li ha fet mai fàstics a les disposicions governamentals espanyoles) no ens rescabala de res aquest independentisme de la dreta catalana. Deixar d’estar sotmesos a Espanya per estar-ho a la UE és sortir de les flames per caure de ple a les brases. Altra cosa fóra un projecte polític que mirés pel bé del poble català, de tot el poble, no només de les classes altes. Això sí que donaria sentit a l’independentisme. Però ara per ara no sembla que aquesta idea estigui al cap d’aquests dos grans líders de l’independentisme català que són CDC i ERC.
Potser, doncs, la sobirania de la nació catalana exigeixi deixar-nos estar de miratges i seguir lluitant serenament fins que aparegui a l’escena política catalana algú amb més amplitud de mires i prou poder de convocatòria. /PC
<><><>
La ruta del independentismo
¿No estará equivocando la ruta el independentismo catalán? En vez de ir hacia la izquierda en pos de la mayor parte del pueblo se ha ido a la derecha, donde sólo está la minoría acomodada. ¿Es bueno ese rumbo? ¿A dónde nos lleva?
Quien cuenta con experiencia montañera sabe que a veces errar el camino puede tener consecuencias desagradables que incluso pueden llegar a ser peligrosas. Por este motivo, quien busque compañía para hacer alguna expedición complicada debe tener presente que no todo el mundo es buen compañero de viaje; que hay que llevar cuidado, no sea que cuando menos lo esperes te traicione, como traicionan los falsos guías a los emigrantes que después de cruzar la frontera de México con EEUU los abandonan en el desierto o los llevan a donde no querían ir.
Quien cuenta con experiencia montañera sabe que a veces errar el camino puede tener consecuencias desagradables que incluso pueden llegar a ser peligrosas. Por este motivo, quien busque compañía para hacer alguna expedición complicada debe tener presente que no todo el mundo es buen compañero de viaje; que hay que llevar cuidado, no sea que cuando menos lo esperes te traicione, como traicionan los falsos guías a los emigrantes que después de cruzar la frontera de México con EEUU los abandonan en el desierto o los llevan a donde no querían ir.
Esto lo decimos a propósito de la estrategia que sigue ERC en esta aventura patriótica que lleva a cabo. No sólo se ha juntado con la derecha catalana, traicionando la primera idea de su nombre, IZQUIERDA, sino que se ha puesto de lleno en sus manos y se ha obligado a seguir dócilmente la hoja de ruta que le marcan. ¿A dónde la van a llevar? ¿A qué parte del pueblo catalán representará a partir de ahora, a la misma que CDC? ¿Acaso quienes estén de acuerdo con la política antisocial de CDC necesitará ningún otro partido? ¿No es esta decisión un modo de hacerse fagocitar por su socio?
Por otra parte hay muchos motivos para no creer que el camino elegido por CDC nos lleve hacia la independencia. Un camino de confrontación con el Estado español que sólo sostiene una minoría de la población de Cataluña está de antemano condenado a la derrota. Porque visto fríamente y con ánimo de encarar la realidad, a pesar de la mucha propaganda hecha por los medios de información catalanes, aquel 9N en el que votaron desde los menores de edad (16 años) hasta gente que está en el último tramo de su vida, el deseado SI SI no superó el tercio del censo electoral. Visto lo cual cabe preguntarse si no es una ingenuidad pensar que los otros dos tercios de la población catalana maltratada por las políticas antisociales del gobierno catalán se tragarán el cuento de que la culpa de ese maltrato la tiene el gobierno español y que cuando seamos independientes nadaremos en la abundancia. Algo que por cierto contradice el mismo presidente Artur Mas cuando declara que después de la independencia los recortes presupuestarios seguirán; y también Oriol Junqueras cuando dice que “el pueblo catalán tendrá que hacer muchos sacrificios para que el país pueda seguir adelante. Pues bien, no es más razonable pensar que esa masa de población perjudicada por un gobierno que se declara independentista acabe harta de independentismo y apueste por alguna otra formación política menos patriótica pero más humana?
También hay más consideraciones a hacer acerca de si el camino elegido por ERC es bueno o si es malo, como la preguntarnos cuál es el verdadero objetivo de CDC. ¿Es la independencia de Cataluña lo que busca el partido de la burguesía catalana? ¿En qué momento del pasado, tanto lejano como reciente, la derecha catalana ha sido partidaria de la independencia? ¿No será más bien que ese partido de derechas quiera valerse del afán independentista para salir del hoyo en que la habían metido las políticas seguidas en sus últimos períodos de gobierno? Si así fuese, ERC no sería más que un paraguas que CDC podría desechar tan pronto como cese la lluvia o en caso de que el paraguas decida cerrarse. Y si eso sucediese, ¿cuántos de sus votantes le perdonarán a ERC el miserable papel que habrá estado haciendo junto a CDC?
Toda esa perspectiva negativa que vemos si tomamos como punto de mira ERC se torna positiva si miramos desde CDC. Y no tan solo sólo porque su estrategia le habrá servido para seguir en el gobierno y poder así llevar a cabo su política neoliberal sino porque dentro del marco de la actual UE, la apuesta neoliberal tiene mucho más futuro que la de los independentismos, sean del país que sean. Y puesto que quien lleva el timón de esa coalición de gobierno pro independencia es CDC, nada le impedirá deshacerse de ERC en el momento que le convenga.
Veamos ahora qué perspectiva tenemos del rumbo independentista si en vez de remontarnos a las altas esferas miramos desde el nivel del suelo, que es donde se halla y mira el pueblo catalán.
Los años que sigan al triunfo de la lista única, si es que triunfa, serán de continuidad de la política neoliberal que sigue el actual gobierno convergente. Si hasta ahora la presencia de ERC no ha servido para detener la voracidad de las derechas sobre la sociedad catalana, tampoco cabe esperar que sirva en adelante. Las condiciones de vida de la gente no mejorarán en absoluto porque el gobierno seguirá aplicando todas las medidas restrictivas que le señalará el gobierno de España en función de lo que ordenen desde Bruselas. Y si el mal nos viene de la UE y el gobierno independentista está por aceptarlo, el único fundamento para ese independentismo sería “el déficit fiscal”, porque la supuesta superioridad genética del pueblo catalán sobre el español que argumenta el profesor Oriol Junqueras, además de insostenible es insultante para más de la mitad de la actual población de Cataluña, con lo cual no es sino un riesgo para la convivencia pacífica de toda la población catalana y en consecuencia para el mismo independentismo. Y en el caso (poco probable pero posible) de que hubiese un sustancial cambio de fuerzas en el gobierno español y la política se volviese más humana, ¿quién con dos dedos de frente apostaría por la confrontación que comporta el independentismo?
Difícilmente desde el punto de vista del pueblo catalán de clase no privilegiada puede ser aceptable el rumbo que llevan CDC y ERC. A la gente que por ser catalana y por ser clase modesta hemos sufrido durante años tanto las políticas agresivas de España como las de la burguesía catalana (que dicho sea de paso nunca le ha hecho ascos a las disposiciones gubernamentales españolas) no nos resarce de nada este independentismo de la derecha catalana. Dejar de estar sometidos a España para estarlo en la UE es salir de las llamas para caer en las brasas. Otra cosa sería un proyecto político que mirara por el bien del pueblo catalán, de todo el pueblo, no sólo de las clases altas. Eso sí que daría sentido al independentismo. Pero hoy por hoy no parece que esta idea esté en ninguno de estos dos grandes líderes del independentismo catalán que son CDC y ERC.
Quizá, pues, la soberanía de la nación catalana nos exija renunciar a guiarnos por espejismos y seguir luchando serenamente hasta que aparezca en la escena política catalana alguien con la necesaria amplitud de miras y suficiente poder de convocatoria. / PC